Tukar domain blogger kepada .com atau .net pada harga RM30+-

Salam sejahtera,

Berikut adalah cara yang saya sendiri lakukan semasa menukar ke domain ini. Perkara pertama yang anda perlu ada sebelum mendaftar domain ialah sebuah blog di blogger.com (daftar percuma.)

Kemudian anda beli domain (hanya domain sahaja, tidak perlu web hosting) di mana-mana syarikat yang ada menawarkan perkhidmatan tersebut. Contoh macam saya, saya pakai MercuMaya.net. Harganya pada masa saya beli adalah RM30.

Kemudian, anda setting DNS pada domain anda. Lihat panduan yang diberikan Blogger untuk cara-caranya. Walau bagaimanapun, terdapat registrar (syarikat yang anda beli domain tadi) yang tidak menyediakan perkhidmatan manage DNS seperti mercumaya ini. Oleh itu, saya cadangkan anda mencari servis internet (percuma ada, berbayar pun ada) yang menawarkan perkhidmatan manage DNS seperti GoDaddy.com, no-ip.com dan EveryDNS.net.

Masukkan domain anda dan manage DNS seperti dalam panduan Blogger tersebut. Kemudian, pada registar anda, tukarkan setting DNS di situ kepada DNS servis internet yang manage DNS anda tadi.

Kemudian, masuk Blogger.com. Applikasikan setting di Tab Customize -> Publishing. Letakkan domain anda di situ. Tunggu sehari, dua hari dan dua hari setengah, dan lihat website anda telah diredirectkan ke domain baru anda itu.

Selamat mencuba.

Advertisements

No comments yet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: